Prisstigning 2023

22. december 2022

Priserne stiger i 2023.

Grundet de stigende energipriser, er vi som tidligere varslet, i september 2022, nødsaget til at forhøje vores priser i 2023!

Vores nye priser, som er anmeldt til Forsyningstilsynet, bliver pr. 1. januar 2023 (inkl. moms):

Forbrugsbidrag: 1037,50 kr./MWh

Effektbidrag: 35 kr./m2

Abonnement: 625 kr./år

Øvrige priser og gebyrer kan ses under fanebladet Økonomi.

Stigningen svarer til en stigning på 56% for et standard hus (vi har i september 2022, varslet en prisstigning på op til 60%). Et standard hus er af Energistyrelsen defineret som et hus på 130 m2, som anvender 18,1 MWh om året.

Standard huset koster med de nye priser: 23953,75 kr. om året, at varme op.

Da det er de færreste forbrugere, der bor i et standard hus, vil prisstigningen for den enkelte forbruger variere i % i forhold til antal m2 bolig, samt hvor meget varme man plejer at bruge.

Fakta om fjernvarme:

Hvorfor stiger prisen? Det gør den på grund af stigende priser på bl.a. gas og elektricitet, som primært skyldes krigen i Ukraine. I Tønder fjernvarme anvender vi på årsbasis til vores produktion af varme ca: 20% naturgas, 35% træflis, 20% elektricitet til varmepumper og 25% elektricitet på vores el-kedel. Tønder fjernvarme er et bruger ejet selskab der drives efter "hvile i sig selv" princippet. Hvile i sig selv princippet betyder, at forbrugerne skal dække alle udgifter i selskabet, hverken mere eller mindre. Selskabet må altså ikke generere overskud, da dette skal betales tilbage til forbrugerne, ligesom et underskud skal dækkes af forbrugerne. Vi har lavet et underskud i 2022. Man kan sige, vi har solgt varmen for billigt i 2022 i forhold til vores produktionsomkostninger. Dette underskud skal også dækkes ind, af vores priser i 2023.

Hvorfor stiger nogle fjernvarmeværkers priser mens andre ikke gør? Alle fjernvarmeværker i Danmark har forskellige forudsætninger, og har haft forskellige vilkår gennem årene. Tønder fjernvarme har bl.a. været tvunget til at anvende naturgas, indtil fra ganske få år siden, hvorimod mange af de mindre værker, har haft frit brændselsvalg i mange år, og har dermed haft mulighed for at investere i bl.a. biomasse fra mange år siden, og kan dermed holde nogle lavere priser, også i 2022 og 2023.

Hvad var der sket med priserne, hvis Tønder fjernvarme, havde været rent naturgasfyret? Så havde vores priser været mange gange højere i dag.

Hvad vil man gøre få at få priserne ned? Vi arbejder på at opføre et 10 MW flisværk. Lovgivningen har tidligere ikke givet os denne mulighed, hvorfor vores nuværende flisværk "kun" er på 3,75 MW. Lovgivningen er ændret, så det er blevet nemmere at få lov til at opføre et større flisværk. Det koster cirka 1/4 at producere varmen på et flisværk, i forhold til på en naturgas kedel.

Bliver prisen sat ned i løbet af året?

Vi regner på det hver eneste måned, og kigger dagligt på vores produktionspriser. Hvis der bliver luft i budgettet, i løbet af dette år, vil prisen naturligvis blive sat ned.

Er fjernvarmen dyrere end naturgas? Til trods for prisstigningen på fjernvarme, er det stadigvæk langt billigere, at varme din bolig op med fjernvarme end det er på naturgas.

Hvad kan jeg selv gøre for at spare? Vi har her på hjemmesiden lavet et helt afsnit, med tips og spare tricks, så du selv kan hjælpe med til at spare på varmen.